Μενού Κλείσιμο

Το 1ο ΕΠΑΛ Χίου εν δράσει

Το 1ο ΕΠΑΛ Χίου εν δράσει

Κατά το σχολικό έτος 2022 – 2023 το σχολείο μας συμμετείχε στο Πρόγραμμα «Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑ.Λ. – ΣΧΕΔΙΑ ΔΡΑΣΗΣ, ΝΟΗΣΙΣ» με τίτλο «Το 1ο ΕΠΑΛ Χίου εν δράσει» έχοντας σαν στόχο τον εμπλουτισμό της εκπαιδευτικής διαδικασίας, την ανάπτυξη συνεργασιών, την ενεργό συμμετοχή των μαθητών και την εξωστρέφεια της σχολικής μονάδας. Στο πρόγραμμα συμμετείχαν συνολικά 70 μαθητές από την Α τάξη, τον τομέα Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος και τον τομέα Γραφικών Τεχνών με θεματολογία από το περιβάλλον, τις τέχνες, τον πολιτισμό, και την υγεία.
Αφίσα διάχυσης: 1ο ΕΠΑΛ ΧΙΟΥ
Βίντεο διάχυσης: https://mnae.noesis.edu.gr/wp-content/uploads/2023/06/Βίντεο-διάχυσης-1ο-ΕΠΑΛ-ΧΙΟΥ-1.mp4

Υποδράση 1η : «Σχολική Κομποστοποίηση»

Συνεργαζόμενοι εκπαιδευτικοί: Αντωνίου Ευαγγελία, Γεροντέλη Ευρυδίκη, Παππά Αθανασία, Πασβάντη Ειρήνη
Οι μαθητές αφού ερεύνησαν και συγκέντρωσαν πληροφορίες τοποθετήσαν κάδους σε σημείο που είχαν προετοιμάσει κατάλληλα. Παράλληλα ξεκίνησε η «εκστρατεία» ενημέρωσης μαθητών και εκπαιδευτικών. Τα παιδιά του τμήματος γραφιστικής κατασκεύασαν αφίσες που τοποθετήθηκαν στις τάξεις και στα γραφεία των καθηγητών ενώ οι μαθητές του τομέα μηχανολογίας ταμπέλα ενημερωτική που βρίσκεται στο χώρο που είναι οι κάδοι. Παράλληλα ξεκίνησε το γέμισμα των κάδων με διάφορα υλικά ενώ τα εργαλεία που προμηθευτήκαμε μέσα από την υποδράση βοήθησαν στην ταχύτερη κομποστοποίηση των υλικών αυτών στους κάδους. Τέλος διενεργήθηκε πείραμα για την επίδραση της χρήσης του κομπόστ στην ανάπτυξη των φυτών ενώ γυρίστηκε και βίντεο μυθοπλασίας με αναφορές στην κομποστοποίηση.
pdf: Υποδράση 1
Ο λύκος έγινε vegan: https://www.youtube.com/watch?v=PWYwHYL-wew

Υποδράση 2η: «Σχήματα, χρώματα και αρώματα στην αυλή μας»

Συνεργαζόμενοι εκπαιδευτικοί: Πασβάντη Ειρήνη, Τασιούλη Τριανταφυλλιά
Ξεκινώντας την υποδράση εντοπίσαμε τα σημεία του κήπου που έχρηζαν φροντίδας και αποφασίσαμε τις κατάλληλες εργασίες που πρέπει να γίνουν (νέες φυτεύσεις, κλαδέματα κά.). Οι φυτοφράχτες ζωντάνεψαν με το κλάδεμα και οι θάμνοι απόκτησαν και πάλι σχήμα με το μπορντουροψάλιδο που προμηθευτήκαμε μέσα από την υποδράση. Οι ζαρντινιέρες της σχολικής αυλής επισκευάστηκαν και τα φυτά που φυτεύτηκαν εκεί όπου κάποια έχουν ξεραθεί, γέμισαν την αυλή μας με σχήματα, χρώματα και αρώματα. Τέλος επισκεφθήκαμε τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Πρασίνου όπου οι μαθητές ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις με σκοπό να ενημερωθούν για το αντικείμενο των εργαζομένων και να αντιληφθούν τη συμβολή τους στο σχεδιασμό και στη συντήρηση έργων πρασίνου.
Βίντεο: Υποδράση 2

Υποδράση 3η: «Διαφορετικότητα- Πες το με κομικς»

Συνεργαζόμενοι εκπαιδευτικοί: Αντωνίου Ευαγγελία, Γεροντέλη Ευρυδίκη, Παππά Αθανασία, Τασιούλη Τριανταφυλλιά
Για την υλοποίηση της υποδράσης διαλέξαμε κόμικς με πρωταγωνιστές κάποιους «διαφορετικούς» εφήβους με σκοπό να αφουγκραστούμε τις ανησυχίες τους, τον φόβο της απόρριψης, τα συναισθήματά που προκύπτουν από την μη αποδοχή από τους σημαντικούς άλλους αλλά και εν τέλει της διαφορετικότητας και δυσκολίας αποδοχής του ίδιου τους του εαυτού σε μια ιδιαίτερη ηλικιακή περίοδο, αυτής της εφηβείας. Συγκεκριμένα μελετήσαμε το Περσέπολις της Μαργιάν Σατραπί, το Γουίλερ και Ντόνα της Σοφίας Γεωργιάδη και του Κωνσταντίνου Λυχναρόπουλου και το Ρωγμή στο χρόνο της L’ Engle Madeleine. Οι μαθητές μελέτησαν το υλικό ομαδικά και απάντησαν σε ατομικά φυλλάδια με ερωτήσεις σχετικά με τους πρωταγωνιστές, σχεδιάζοντας παράλληλα κάποιες εικόνες. Παράλληλα με αυτή την διαδικασία μελέτης και εξάσκησης πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις από τον Παγχιακό Σύλλογο ΑμεΑ και την συγγραφέα Βίκυ Σγουρέλλη. Τέλος πραγματοποιήθηκαν διαδικτυακά δύο εκπαιδευτικά δίωρα με το Athens Comics Library όπου οι μαθητές γνώρισαν την ιστορία του Comics της Marvel X -Men και διδάχτηκαν κάποιες δεξιότητες σχεδιασμού ενώ με τη βοήθεια των καθηγητών του τμήματος γραφιστικής σχεδίασαν κόμικς 4 – 8 καρέ.
pdf: Υποδράση 3

Υποδράση 4η: «Οι σχέσεις των φύλων και η γυναίκα μέσα από την τέχνη»

Συνεργαζόμενοι εκπαιδευτικοί: Αντωνίου Ευαγγελία, Γκουνίδης Χρήστος
Κατά τη διάρκεια της υποδράσης κατασκευάσαμε με υαλοψηφίδες το πρόσωπο της Αφροδίτης του Σάντρο Μποτιτσέλλι σε 4 ξύλινα κομμάτια που θα κοσμήσουν το σχολείο μας. Παράλληλα με την κατασκευή του ψηφιδωτού μας επισκέφθηκε η Ελληνική Αστυνομία και μας μίλησε για το πως αντιμετωπίζονται τα περιστατικά της ενδοοικογενειακής βίας καθώς και το Κέντρο συμβουλευτικής Γυναικών του Δήμου Χίου.
pdf: Υποδράση 4

Υποδράση 5η: «Βιβλιοδεσία Λευκώματος με θέμα ‘’Τα φυτά της αυλής μας’’»

Συνεργαζόμενοι εκπαιδευτικοί: Γεροντέλη Ευρυδίκη, Παππά Αθανασία
Για την υλοποίηση της υποδράσης, οι μαθητές αφού παρατήρησαν τα φυτά της αυλής του σχολείου μας, διάλεξαν μερικά για να τα χρησιμοποιήσουν για τα χαρακτικά τους. Σε μια επιφάνεια χαρτιού σχεδίασαν τα σχήματα και τα μετέφεραν αντεστραμμένα επάνω στην επιφάνεια του λινόλεουμ, με τη βοήθεια καρμπόν. Κατόπιν έκαναν τη χάραξη με ειδικά κοπίδια για λινόλεουμ. Στη συνέχεια μελάνωσαν ομοιόμορφα την ανάγλυφη επιφάνεια και τύπωσαν με ειδικά μελάνια διαφορετικών χρωμάτων πάνω σε χαρτί. Τα τυπωμένα χαρτιά τα έκοψαν όλα στο ίδιο σχήμα και μέγεθος και χρησιμοποιώντας υλικά καλλιτεχνικής βιβλιοδεσίας δημιούργησαν ένα λεύκωμα (βιβλιαράκι) με όλα αυτά τα σχέδια.
pdf: Υποδράση 5
Υποδράση διάχυσης:
Η παρουσίαση του προγράμματος έγινε στις 17/5/2023 στο αμφιθέατρο του σχολείου μας.
Φωτογραφία διάχυσης
Η συμμετοχή μας στο πρόγραμμα πρόσφερε σε όλους μας καινούργιες γνώσεις, εμπειρίες, συνεργασίες και εξοπλισμούς, ανέδειξε ταλέντα και ενίσχυσε την βιωματική μάθηση και την ενεργή συμμετοχή των μαθητών στη σχολική ζωή.