Μενού Κλείσιμο

To “cloud computing” συνεχίζεται…

Από τον Νοέμβριο του 2017 το 1ο ΕΠΑΛ Χίου συνεργάζεται με τρία Επαγγελματικά σχολεία, το IES RAMÓN DEL VALLE-INCLÁN από την Σεβίλλη της Ισπανίας, το  BBS από το Osterholz-Scharmbeck της Γερμανίας, το Istituto D’Istruzione Superiore Einaudi Pareto από το Παλέρμο της Ιταλίας. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα μαθητών Πληροφορικής και Ηλεκτρονικών στοχεύει στην εκπαίδευση των μαθητών στον προγραμματισμό στο “σύννεφο” (cloud computing).

Από τις 17 έως την 22 Μαρτίου μαθητές και εκπαιδευτικοί των τεσσάρων σχολείων συναντήθηκαν στο Παλέρμο της Ιταλίας.

Στόχος της επίσκεψης ήταν η παρουσίαση των εργασιών, η ανταλλαγή εμπειριών και γνώσεων αλλά και η γνωριμία με την περιοχή του οικοδεσπότη.

Οι εμπειρίες, οι εικόνες και οι γνώσεις ήταν πραγματικά μοναδικές.

Από την πλευρά του σχολείου μας έγιναν δύο παρουσιάσεις:

Η πρώτη αφορούσε τους τρόπους επεξεργασίας video στο “σύννεφο” ενώ η δεύτερη παρουσιάζει τη χρήση της πλατφόρμας προγραμματισμού “thingspeak”.

Η πλατφόρμα “thingspeak” αφορά τη συλλογή, επεξεργασία και έλεγχο δεδομένων από “έξυπνες συσκευές” (IOT – Internet of Things). Οι μαθητές και εκπαιδευτικοί των τμημάτων Γ πληροφορικής και Γ Ηλεκτρονικών στη διάρκεια των μαθημάτων δημιούργησαν και προγραμμάτισαν ένα καταγραφικό  Θερμοκρασίας και Υγρασίας που παρουσιάζει σε πραγματικό χρόνο τα στοιχεία από τα δύο μεγέθη στο διαδίκτυο αποθηκεύοντας τις τιμές στο “cloud”. 

Το σύστημα έχει εγκατασταθεί στις εγκαταστάσεις του Εργαστηριακού Κέντρου του σχολείου μας και οι τιμές παρουσιάζονται στο https://thingspeak.com/channels/676412.

1st Chios EPAL Temperature Humidity logger
1st Chios EPAL Temperature Humidity logger

Σαν αποτέλεσμα της δουλειάς μας κρίνουμε άξιο προσφοράς την συγκεκριμένη εφαρμογή στους συμπολίτες μας για κάποιον που θέλει να δει θερμοκρασία και υγρασία σε πραγματικό χρόνο, καθώς και τα διαγράμματα μεταβολής τους το τελευταίο 24ωρο.

Το ταξίδι στο “cloud computing” συνεχίζεται και μαθητές μας το Μάιο θα βρεθούν στη Σεβίλλη για να έρθουν σε επαφή με νέα πράγματα αντικείμενα γνώσεις και εμπειρίες.

Σημείωση: Το σχολείο μας είχε φιλοξενήσει τις αποστολές από τα υπολοιπα σχολεία το Σεπτέμβριο του 2018.