Μενού Κλείσιμο

Γιορτή 11ης Νοεμβρίου, η Χιώτισσα

httpv://www.youtube.com/watch?v=3iq6Fc0h9O8&feature=youtu.be

Λίγα λόγια για το έργο

Το έργο η Χιώτισσα γράφτηκε μεταξύ 1868 και 1895. Ο ποιητής, επηρεασμένος από τον άκρατο πατριωτισμό του, ανακατεύει χρονολογίες και γεγονότα αφήνοντας να μας πλημμυρίσουν συναισθήματα. Για την Κύπρο η έναρξη της ελληνικής εθνεγερσίας του 1821 είναι συνδυασμένη με σφαγές (9 Ιουλίου 1821) που προηγήθηκαν της καταστροφής της Χίου (Μάρτιος, Απρίλιος 1822). Στη Λεμεσό, στο σπίτι του Αλή Μπέη, βρίσκεται «λάφυρο» η Τουρκεμένη Ελληνοπούλα Ελένη. Αν και ζει βασιλικά, δεν είναι ικανοποιημένη, γιατί έχει κρυφό μαράζι που αλλαξοπίστησε και δεν ξέρει τι απέγινε η οικογένεια της.

Η τύχη φέρνει έξω από το τούρκικο αρχοντικό, για διακόνεμα, την γριά Χατζημαρία, η οποία θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην πραγματοποίηση του πόθου της Ελένης, και μιας ακόμα ελληνοπούλας τουρκεμένης, της Άννας, Με την εξυπνάδα, την τόλμη και την ακατάβλητη ελληνική ψυχή της, θα οδηγήσει στην ελευθερία και τις δυο.

Δεν θέλουμε να θεωρηθεί ασέβεια η διασκευή και απόδοση του έργου σε χιώτικη διάλεκτο. Μας ώθησε σε τούτο οι πολλές κοινές λέξεις της κυπριακής διαλέκτου με τη χιώτικη και κυρίως το ότι πρέπει να γνωρίσουμε τον Βασίλη Μιχαηλίδη. Αφού συγκαταλέγεται μεταξύ εκείνων που στην Ευρώπη με το ταλέντο τους έδειξαν  πόσο συγκλονίστηκαν παίζοντας καθοριστικό ρόλο στο κίνημα του φιλελληνισμού.

Το έργο διασκευάστηκε το 2010 από τον Κωνσταντίνο Βούκουνα και παρουσιάστηκε πρώτη φορά στον εορτασμό των εκατό χρόνων από την απελευθέρωση της Χίου από μαθητές του 1ου ΕΠΑ. Λ Χίου σε σκηνοθεσία της Ιουλίας Ζαννίκου στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Αιγαίου με μεγάλη επιτυχία.

 Κωνσταντίνος Βούκουνας
Ιουλία  Ζαννίκου