Μενού Κλείσιμο

Στον απόηχο μιας εκπαιδευτικής επίσκεψης…

Το 1ο ΕΠΑΛ Χίου το Μάρτιο του 2018 βρέθηκε στην πρώτη συνάντηση του προγράμματος ERASMUS+ “Cloud computing in European schools” στο Osterholz-Scharmbeck στη Γερμανία.

IMG_20180314_104820Τέσσερα Επαγγελματικά σχολεία, το IES RAMÓN DEL VALLE-INCLÁN – JUNTA DE ANDALUCÍA από την Σεβίλλη της Ισπανίας, το  BBS από το Osterholz-Scharmbeck της Γερμανίας, το Istituto D’Istruzione Superiore Einaudi Pareto από το Παλέρμο της Ιταλίας, και το 1ο ΕΠΑΛ Χίου, συμμετέχουν στο πρόγραμμα εκπαίδευσης μαθητών Πληροφορικής και Ηλεκτρονικών με θέμα προγραμματισμός εφαρμογών στο “σύννεφο”. Το πρόγραμμα θα διαρκέσει δύο χρόνια και περιλαμβάνει ανταλλαγή επισκέψεων μαθητών στις αντίστοιχες πόλεις. Οι μαθητές θα μελετήσουν σε πρώτη φάση εφαρμογές και υπηρεσίες του “cloud computing” που αυτή τη στιγμή χρησιμοποιούμε στο διαδίκτυο. Το δεύτερο χρόνο θα χρησιμοποιήσουν πλατφόρμες προγραμματισμού για τη δημιουργία τέτοιων εφαρμογών.

Ας βάλουμε τα πράγματα σε σειρά. Το πρόγραμμα αυτό, όπως και τα περισσότερα αντίστοιχα προγράμματα, έχει πολλαπλούς στόχους:

  • Την ανάδειξη καλών πρακτικών.
  • Την εκπαίδευση κατάρτιση σε θέματα που αφορούν το cloud computing
  • Την συνεργασία μαθητών και καθηγητών από διαφορετικά μέρη σε ένα κοινό στόχο.
  • Τη δημιουργία ευρείας αντίληψης και διεθνούς εμπειρίας.
  • Τη γνωριμία με την κουλτούρα, τη γλώσσα και τον πολιτισμό του κάθε τόπου.
  • Τη γνωριμία με τους ανθρώπους που σε φιλοξενούν.

Αρχικά γίνεται μια προετοιμασία, μοιράζονται ρόλοι, ανατίθενται εργασίες σε μαθητές και καθηγητές και μάλιστα εντάσσονται στις δραστηριότητες του μαθήματος, όπου αυτό είναι δυνατόν. Οι μαθητές μελετούν αντικείμενα της ειδικότητας τους αλλά και θέματα σχετικά με το μέρος που θα επισκεφτούν (αξιοθέατα – μνημεία – συγκοινωνίες – διατροφικές συνήθειες – ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής). Oι ομάδες ετοιμάζουν  παραδοτέο υλικό και παρουσιάσεις .

IMG_20180313_092131

Μετά έρχεται το ταξίδι. Αγωνιούμε να δούμε άλλα μέρη, αλλά και να γνωρίσουμε από κοντά όσους μιλούσαμε μόνο διαδικτυακά. Τελικά για λίγο διάστημα ζούμε μαζί με τους συνεργάτες μας, μοιραζόμαστε την καθημερινότητα, διασκεδάζουμε, αθλούμαστε στα ίδια σπορ, γευόμαστε το ίδιο φαγητό στο εστιατόριο του σχολείου, τραγουδάμε μαζί, αλλά και μπαίνουμε στις ίδιες αίθουσες διδασκαλίας. Στην επιστροφή αρχίζει ο ίδιος κύκλος προετοιμασίας για τον επόμενο στόχο του έργου.   

Τα παιδιά και οι καθηγητές που συμμετείχαν απ΄ όλα τα σχολεία, ξεναγήθηκαν στη πόλη και την περιοχή, γνώρισαν το σχολείο, τα εργαστήρια και τις εγκαταστάσεις του, μετακινήθηκαν με τις δημόσιες συγκοινωνίες και ποδήλατα, παρουσίασαν τις εργασίες τους, συζήτησαν για τα επόμενα βήματα του προγράμματος, διασκέδασαν μαζί .

Βλέποντας μετά τις αναρτήσεις και το φωτογραφικό υλικό φτάνεις στο ερώτημα: Τελικά τι μένει από ένα τέτοιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα;

Για όσους συμμετέχουν, το μεγάλο κέρδος είναι η ζωή σε μια ξένη χώρα, είναι οι σχέσεις των ανθρώπων, είναι η γνωριμία με συνομήλικους που ζουν σε ένα τόπο με διαφορετική οργάνωση και συνήθειες, αλλά έχουν τα ίδια προβλήματα σε άλλο βαθμό, είναι η όσμωση του να σε καταλάβω και να με καταλάβεις, είναι να μοιραστώ μαζί σου, να σου δώσω και να μου δώσεις.

Σε μια Ευρώπη που προσπαθεί να βρει το ρόλο της στον παγκόσμιο χάρτη και να δημιουργήσει μια ευρωπαϊκή συνείδηση διατηρώντας και σεβόμενη τις ιδιαιτερότητες, την κουλτούρα, τη διαφορετικότητα του κάθε εταίρου, τα προγράμματα αυτά μας μαθαίνουν τελικά να ζούμε μαζί. Αυτός είναι κι ο λόγος που τα προγράμματα ανταλλαγής και συνεργασίας σχολείων είναι σημαντικά για το σχολείο μας.

Το ταξίδι στο Osterholz-Scharmbeck που είναι προάστιο της Βρέμης είναι το πρώτο απ΄τα τέσσερα ταξίδια για τους συμμετέχοντες μαθητές. Επόμενη στάση η Χίος μας που θα φιλοξενήσει παιδιά από το Παλέρμο, το Osterholz-Scharmbeck και τη Σεβίλλη τον προσεχή Σεπτέμβρη.