Μενού Κλείσιμο

Keep Calm and Be Green στο Βορρά

Μαθητές και καθηγητές του 1 ου Εργαστηριακού Κέντρου Χίου συμμετείχαν στην τέταρτη συνάντηση του προγράμματος ERASMUS+ με κωδικό 2018-1-PL01-KA229-050538_6 και τίτλο “Keep Calm and Be Green” . Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Siilijarvi της Φινλανδίας το οποίο βρίσκεται περίπου είκοσι χιλιόμετρα βόρεια της πόλης Κουόπιο. Οργανωτής της συνάντησης ήταν το σχολείο Ahmon Koulou ,ενώ τα συνεργαζόμενα σχολεία προέρχονταν , εκτός από τη Χίο, από το Βίλα Βέρδε της Πορτογαλλίας , το Τίχι της Πολωνίας , τα Σκόπια της Βόρειας Μακεδονίας και την Κατάνια της Ιταλίας.

Κύριο θέμα της συνάντησης ήταν η χρήση και οι εφαρμογές της Αιολικής ενέργειας σε περιφερειακό αλλά και σε εθνικό επίπεδο. Υπό αυτό το πρίσμα οι μαθητές μας παρουσίασαν τα ευρήματα τους ,ενώ πραγματοποιήθηκε επίσκεψη και ενημέρωση περί της λειτουργίας του αιολικού πάρκου Tetrituuli Oy. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να επισκευθούν εγκαταστάσεις επεξεργασίας απορριμάτων στην κοινότητα Riikinneva οι οποίες παράγουν ενέργεια για την πόλη Varkaus,καθώς και ηλιακές και γεωθερμικες εγκαταστάσεις στην πόλη του Κουόπιο.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασαν δύο επισκέψεις μας σε εταιρίες που απευθύνονται στην παγκοσμια αγορά με τα προϊόντα τους. Η πρώτη στην εταιρία Andritz Varkaus η οποία κατασκευάζει βιομηχανικά μπόιλερ ,τα οποία διαθέτει κυρίως σε βιομηχανίες ξυλείας σχεδόν σε όλες τις ηπείρους. Η δεύτερη επίσκεψη έγινε στην Vierema έδρα της εταιρίας Ponsse η οποία κατασκευάζει μηχανές υλοτομίας κατέχοντας περίπου το ένα τέταρτο της παγκόσμιας αγοράς . Σε αυτήν την επίσκεψη οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να μάθουν, από έναν εκ των ιδιοκτητών της εταιρίας τόσο τον επιχειρηματικό τρόπο σκέψης , αλλά και το πόσο σημαντικό είναι να λαμβάνεται υπόψιν η διατήρηση της βιωσιμότητας των φυσικών πόρων, από τους οποίους εξαρτάται εντέλει και η βιωσιμότητα της επιχείρησης. Επίσης ξεναγήθηκαν στο εργοστάσιο παραγωγής των μηχανών.

Τέλος οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την κουλτούρα και τα έθιμα των Φινλανδών μέσα από διαφορες πολιτιστικές επισκέψεις που πραγματοποιήθηκαν, αλλά κυρίως λόγω της αλληλεπίδρασης με τους ντόπιους μαθητές . Μπόρεσαν να έρθουν σε επαφή με εξαιρετικές σχολικές υποδομές και να γνωρίσουν τον τρόπο λειτουργίας των σχολείων στη χώρα. Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει για την εξαιρετική φιλοξενία των παιδιών μας από τις Φιλανδικές οικογένειες και για την οργάνωση των δραστηριοτήτων του προγράμματος από τους Φινλανδούς  συναδέλφους.

Η επόμενη συνάντηση του προγράμματος έχει προγραμματιστεί στο τέλος του Μαρτίου, όπου και θα έχουμε την χαρά να φιλοξενήσουμε τους συναδέλφους και τους μαθητές από τις  συνεργαζόμενες χώρες στο όμορφο νησί μας.