Μενού Κλείσιμο

Το 1ο Εργαστηριακό Κέντρο Χίου στην Κατάνια

 

Στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ με τίτλο: ”Keep Calm and Be Green” και κωδικό 2018-1-PL01-KA229-050583_6, πραγματοποιήθηκε η δεύτερη συνάντηση των συνεργαζόμενων σχολείων, με αντικείμενο εργασιών το νερό, πως αυτό διαχρονικά χρησιμοποιείται από τον άνθρωπο για την κάλυψη των αναγκών του και πως χρησιμοποιείται στις μέρες μας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Συνολικά έξι σχολεία, μαζί με τους οικοδεσπότες Ιταλούς, συμμετείχαν στη συνάντηση, στην Κατάνια της Σικελίας, από 11 έως 15 Νοεμβρίου 2019, από τις παρακάτω πόλεις και χώρες: Κουόπιο της Φινλανδίας, Βίλα Βέρδε της Πορτογαλίας, Τίχυ της Πολωνίας και Σκόπια της Βόρειας Μακεδονίας και το 1ο Εργαστηριακό Κέντρο Χίου.  

Οι οικοδεσπότες προετοίμασαν μια  εκπαιδευτική επίσκεψη στο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο στην περιοχή Lago Àncipa της Σικελίας, όπου οι μαθητές είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για την ιστορία και τις δυνατότητες παροχής ενέργειας του εργοστασίου, να ξεναγηθούν και να περπατήσουν εντός του φράγματος, βλέποντας από κοντά τον τρόπο λειτουργίας του. 

Ακόμη οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί είχαν τη δυνατότητα να ξεναγηθούν στις εγκαταστάσεις του σχολείου E.Fermi – F. Feredia της Κατάνια, να διαπιστώσουν τον τρόπο εργασίας των Ιταλών συμμαθητών τους, να συνεργαστούν και να ανταλλάξουν απόψεις και καλές πρακτικές τόσο σε θέματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όσο και σε θέματα διδασκαλίας και να παρουσιάσουν τις εργασίες τους. 

Σημαντικό τμήμα των προγραμμάτων Erasmus+ αποτελεί πάντοτε και η επίσκεψη σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και γενικότερα σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Οι μαθητές μας είχαν την δυνατότητα να επισκεφτούν το αρχαίο Ελληνικό θέατρο της Κατάνια και το αντίστοιχο της Ταορμίνα, που αποτελεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Ουνέσκο. Ακόμη πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στις Συρακούσες όπου και εκεί είχαν την δυνατότητα να ξεναγηθούν στον σπουδαίο αρχαιολογικό χώρο και να θαυμάσουν το Ελληνικό και το Ρωμαϊκό θέατρο.

Ξεχωριστή στιγμή των εργασιών αποτέλεσε η παρουσίαση του κινήματος “Strike for Climate” στην Πολωνία από τους Πολωνούς μαθητές και πως μια μικρή μαθήτρια, η Greta Thunberg έχει καταφέρει να περάσει το μήνυμα του κατεπείγοντος όσον αφορά την κλιματική αλλαγή και τους κινδύνους που αυτή επιφέρει στις ζωές μας.

Η επόμενη συνάντηση του προγράμματος έχει ως πόλη υποδοχής το Κουόπιο της Φιλανδίας στα τέλη Γενάρη του 2020.