Εργαστήρι δημιουργικής γραφής

Την Παρασκευή, στις 20 Γενάρη, ο συγγραφέας Γ.Μακριδάκης πραγματοποίησε 3ωρο διδακτικό εργαστήρι δημιουργικής γραφής με τα παιδιά της Α’ τάξης του 1ου ΕΠΑΛ Χίου.

Το “μάθημα” ξεκίνησε με μια γενική συζήτηση περί αλληλεπίδρασης περιβάλλοντος -Τέχνης -Λογοτεχνίας,το ρόλο του συγγραφέα ως μεσάζοντα ανάμεσα στα παραπάνω, μιλήσανε με τα παιδιά για τον τρόπο που γράφει ένας συγγραφέας, τα συγγραφικά “τρυκς”, την διαφορά προφορικού-γραπτού λόγου και την λογοκρισία και αυτολογοκρισία στη γραπτή έκφραση. Το δεύτερο κομμάτι του εργαστηρίου είχε γραπτή άσκηση με επιλεγμένη εναρκτήρια φράση μικρού κειμένου (οι φιλόλογοι το λέμε θεματική περίοδο).

Τα παιδιά κατάλαβαν πόσο σημαντική είναι η εναρκτήρια φράση ενός κειμένου ή ενός διηγήματος και επέλεξαν μόνα τους 7 πιθανές εναρκτήριες φράσεις μιας μικρής παραγράφου. Κατόπιν,ο καθένας αποφάσισε ποιαν απ΄όλες θα αναπτύξει σε μικρό κείμενο. Η ανάγνωση των μικρών τους παραγράφων ήταν εξαιρετικά διδακτική και συνάμα διασκεδαστική.

Ο Γ.Μακριδάκης προέτρεψε τους μαθητές να τελειώσουν, σπίτι, τη μικρή τους ιστορία και να του την αποστείλουν με μέιλ ώστε ο ίδιος να δημιουργήσει μια ομαδοσυνεργατική ομάδα γραφιάδων που θα επικοινωνούν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν, τα κουδούνια χτυπούσαν και κανείς δεν ήθελε να βγει διάλειμμα και το ραντεβού με το συγγραφέα ανανεώθηκε για νέα συνάντηση μαζί τους.